Drukke decembermaand voor opleidingsorkest
De muzikanten van het opleidingsorkest hebben een drukke maand december achter de rug. Er stonden drie optredens met het opleidingsorkest op het programma en daarnaast voor sommige muzikanten nog optredens met het groot orkest.
Op 4 december hebben we onder leiding van dirigent Hans Cranen een optreden verzorgd in het Sinterklaashuis in Winkelcentrum de Maasburg. We zaten weliswaar binnen maar met de deuren open was het toch nog frisjes. Een leuk optreden maar helaas zonder publiek. Wel werden we door de organisatie en snackbar Chez Wiellie ‘warm’ verwend met een grote hoeveelheid snacks en frietjes.
Op 11 december stond een optreden bij de kerstviering van Safina (zie foto) op de agenda. Een bijzonder geslaagd optreden wederom onder leiding van dirigent Hans Cranen. De podiumruimte was weliswaar wat beperkt maar de sfeer was goed en als bedankje kregen alle muzikanten een klein presentje van de organisatie.
Op Kerstavond hebben we zoals gebruikelijk medewerking verleend aan de gezinsviering in de Jozefkerk. Het was dit jaar een gebedsdienst die werd geleid door Annemarie Emmen. Niet gepland zong het kinderkoor uit volle borst mee met een aantal nummers die we speelden.
Omdat de arrangementen niet altijd precies hetzelfde waren werden de zangers soms verrast. Dirigent Niels Hendriks ging hier echter speels mee om en bracht het tot een goed einde.
De muzikanten moeten in het nieuwe jaar weer in volle vaart door omdat op 21 februari a.s. het Familie & Vriendenconcert op het programma staat en op 5 maart a.s. het jeugdfestival in Boxmeer. Genoeg te doen dus.
PRACHTIGE KERSTVOORSTELLING IN DE SCHOUWBURG!
Door Peter van Grinsven
De drie organisatoren van dit gebeuren, op initiatief van dirigent Joost Hendriks van Gaudete, hadden er werk van gemaakt.
In een wervelende show werd het talrijk opgekomen publiek vergast op een afwisseling van zang, muziek en toneel waarbij zowel uitbundigheid als ingetogenheid een gelijke rol vervulden.
Het centrale thema ‘vluchteling’ overheerste niet. En toch was duidelijk dat het ook ging over eenzaamheid, verdriet en weggerukt zijn uit je vertrouwde omgeving op zoek naar veiligheid en rust. Emoties die juist tijdens de feestdagen, waar het familiegebeuren centraal staat, extra kunnen schrijnen.
Terwijl Harmonie Gaudete In Domino juist niet de nadruk legde op kerst deden Zanggroep Creation en Toneelvereniging de Ghesellen van Sint Maerten dat weer veel meer. De drie geledingen hadden er knap voor gezorgd dat de programmaonderdelen naadloos in elkaar overliepen. Als de laatste tonen van een muziekstuk of lied nog naklonken spraken de toneelspelers alweer hun eerste woorden in een vermakelijk spel over de typische familieperikelen rond een kerstboom.
Mag ik dan bij jou
Indrukwekkend was het samenspel tussen Creation en de Ghesellen met lied ‘Mag ik dan bij jou’ van Claudia de Breij. Hierbij werd gesymboliseerd hoe onzeker vluchtelingen en bevolking zijn bij het duiden van elkaars problemen. Maar met een beetje begrip en inschikken kom je een heel eind, zo bleek uit het spel van de Ghesellen.
De Harmonie bracht o.a. ‘Leichte Kavallerie’, ‘Music from Frozen’ en de ‘Notenkrakerssuite’ met een prachtige solopartij van Helga van Duijnhoven op piccolo, waaruit de afwisseling nog maar eens blijkt.
Prachtig waren ook de monoloog Eva (door Maria Basten) en het moderne kerstlied ‘text me a merry Christmas’ van Creation waarbij twee leden van het koor letterlijk met elkaar aan het sms’en waren. Maar eigenlijk was de hele voorstelling een aaneenschakeling van hoogtepunten waarbij het gezamenlijke slotnummer ‘Midden in de winternacht’, uit volle borst meegezongen door het publiek, een mooie afsluiting was van een zeer geslaagde kerstvoorstelling.
En de talrijk ingezamelde enveloppen met inhoud na afloop van dit unieke gebeuren doet veel goeds vermoeden voor het Rode Kruis. Zij krijgen, na aftrek van de kosten, een leuk bedrag overgemaakt wat de vluchtelingen zeker ten goede zal komen.
Gaudete, de Ghesellen en Creation vieren “Kerst met elkaar”
Op 20 december om 19 uur vindt in de Schouwburg Cuijk de kerstvoorstelling ‘Kerst met elkaar’ plaats van de Harmonie Gaudete in Domino, toneelvereniging de Ghesellen van St Maerten en Zanggroep Creation.
Een unieke samenwerking van drie disciplines die elkaar vinden en mensen weten te binden in het thema rond kerst.
De voorstelling duurt circa anderhalf uur en is gratis toegankelijk. Na afloop wordt een deurcollecte gehouden. De opbrengst van de deurcollecte is, na aftrek van kosten, bestemd voor het Rode Kruis dat zich inzet voor hulp aan vluchtelingen.
In een afwisselend programma komen zowel traditionele als moderne kerstliederen voorbij. Zowel de warme sfeer van kerst als de eenzaamheid die mensen, juist ook in die dagen kunnen voelen, worden belicht. Kerst in al haar facetten.
U bent van harte welkom!
Opening schouwburg
Op vrijdag 25 september was het dan eindelijk zover, de geheel vernieuwde schouwburg werd geopend door commissaris van de koning Wim van de Donk, burgemeester Wim Hillenaar en voorzitter van de schouwburg Peter Smit.
Veel verenigingen en artiesten uit de gemeente Cuijk waren van de partij om de opening luister bij te zetten, waarbij onze harmonie natuurlijk niet mocht ontbreken.
Ons orkest was onderdeel van de bijzondere openingsceremonie. We marcheerden binnen met een feestelijke mars, wat voor veel mensen een indrukwekkend moment was. Andre Bovenkerk soleerde even later op trompet met het bekende ‘Sorry’, ‘verborgen’ begeleid door het hele harmonieorkest vanaf onze CD Gaudete@home!
Tot slot werd het beeldmerk van de Schouwburg, de Merel (in Cuijk ook wel bekend als Merlet), door alle meewerkende zangers en muzikanten nog eens éxtra kracht bijgezet, met het ten gehore brengen van ‘Blackbird’ van The Beatles. Al met al een mooi Gaudete optreden. Nog mooier was dat we de verdere avond gezellig mee mochten vieren en ons weer helemaal thuis konden voelen in, toch ook een beetje, ónze Schouwburg!
Het hele openingsweekend hebben we ons gemanifesteerd door tijdens de open dagen een eigen informatiestand te hebben in het nieuwe repetitielokaal. Zondagmiddag verzorgden het orkest, opleidingsorkest en de blokfluitleerlingen er ook nog open repetities.
We (Gaudete!) mochten ons verheugen in veel enthousiaste belangstelling!
Cultuur aan de Maas 2015
Het was dit jaar bijzonder druk in de schouwburg tijdens Cultuur aan de Maas en daar profiteerden de aanwezige artiesten en (muziek)gezelschappen volop van.
Uiteraard was onze harmonie ook van de partij, weliswaar in een wat kleinere bezetting vanwege vakanties.
Niet alleen de drukkende hitte buiten zorgde ervoor dat vele bezoekers hun toevlucht zochten in de koelere schouwburg, voor velen was dit de eerste gelegenheid om de vernieuwde schouwburg eens goed van binnen te kunnen bekijken.
Geslaagden
Nog voor de zomervakantie hebben weer een aantal leden hun diploma gehaald.
Van links naar rechts:
Zdenka Spil, Hoorn A, Kevin van Dijk, Klarinet B, Gijs de Jonge, Trompet C,
Laura Bus, Klarinet A en Ilse Hartings, Klarinet A
Allemaal van harte gefeliciteerd met het behaalde diploma.
Zomeravondconcert
Op vrijdag 10 juli heeft Muzelinck als afsluiting van het seizoen een zomeravondconcert georganiseerd in de Cultuurstraat van Cuijk.
Ons opleidingsorkest heeft, onder leiding van (inval)dirigent Hans Cranen, 3 optredens van ca. 15 minuten verzorgd op het binnenplein bij de Fotoarchiefdienst.
De weersomstandigheden waren perfect om buiten te spelen en er was voldoende belangstelling.
Onder het genot van een kleine versnapering kon het publiek genieten van optredens in de Romeinse tuin, de Heemtuin en op het binnenplein bij de Fotoarchiefdienst.
De optredens werden verzorgd door leerlingen van Muzelinck. Er werd gespeeld in diverse samenstellingen en soms met begeleiding van de muziekdocent.
Gelet op het applaus heeft het publiek genoten van onze optredens en ook de muzikanten hadden er duidelijk zin in.
Dit was het allerlaatste optreden dit seizoen, verzorgd door een van de geledingen van onze harmonie. Geniet allemaal van een fijne vakantie.
Kerkpleinconcert
De muzikanten vroegen het zich al enkele dagen af: ‘Houden we het droog tijdens het lustrum-Kerkpleinconcert op 7 juli of moeten we het concert houden in de kerk?’
Droog bleef het wel, maar na het inspelen en stemmen van de instrumenten was daar uit het niets een enorme windvlaag. Deze blies de partituren van de lessenaar van dirigent Joost Hendriks, maar ook vele partijen van de muzikanten vlogen in het rond. Het bleef hierna flink waaien.
Gewapend met zoveel mogelijk wasknijpers kon het programma toch uitgevoerd worden. De lessenaar van Joost bleef leeg. Het was ondoenbaar de stukken in korte tijd op volgorde te krijgen.
Dus werd er gedirigeerd uit het blote hoofd. Joost verontschuldigde zich vooraf voor eventuele missers, maar deze bleven uit.
Keurig werd de maat aangegeven en ook wanneer de solopartijen of groepen instrumenten moesten inzetten. Chapeau!
Het concert was uitstekend bezocht en de uitbater van café Agora deed prima zaken.
Onder de indruk!
20 juni 2015. De officieuze opening van de schouwburg is geslaagd!
Met het nummer Fanfare 1814 openden de koperblazers het concert op verrassende wijze vanaf het balkon, ondersteund door de pauken op het podium.
De bezoekers wisten in eerste instantie niet waar het geluid vandaan kwam. Meteen werd duidelijk dat de akoestiek voortreffelijk is.
Presentator Erik Jansen kondigde hierna het nummer Thunderbirds aan. Onder begeleiding van de herkenningsmelodie van deze legendarische sciencefictionserie uit de jaren 60 werden beelden getoond van de afbraak en de opbouw van de entree van de schouwburg met als hoogtepunt de plaatsing van de Merel, het beeldmerk van de nieuwe schouwburg.
Veel elementen in het nieuwe gebouw voelen vertrouwd aan. Een compliment aan architect Wim Kol is dan ook zeker op zijn plaats. En toch is er veel veranderd om klaar te zijn voor de toekomst. Voor enkele aanwezigen, waaronder trompettist Tonny Thonen, was dit overigens de derde keer dat zij een opening van de schouwburg meemaakten.
Wat al eeuwen tot de verbeelding spreekt is de flamencomuziek. Tijdloos! Na slechts één gezamenlijke repetitie met flamencogitarist Eric Vaarzon Morel werd een concert neergezet dat klonk als een klok. Het orkest was super geconcentreerd en het samenspel met Eric bij het lastige nummer Eternal was uitstekend. Terwijl de muzikanten meeklapten op het ritme deed hij ook nog even zijn dansje.
Iedereen was onder de indruk bij zijn solonummer Amigos.
Na de gezamenlijke uitvoering van het adagio van Concierto de Aranjuez, van de Spaanse componist Joaquin Rodrigo. mochten het orkest en Eric een uitgebreide staande ovatie in ontvangst nemen.
Als toegift werd nog een deel van Eternal gespeeld.
Ook na afloop in de foyer staken de bezoekers hun waardering voor zowel het concert als de ambiance niet onder stoelen of banken. Het was nog lang gezellig druk, waarbij Eric vol lof was over het enthousiasme van dirigent Joost en de muzikanten. Dat was wederzijds, want ook zij hebben volop genoten van deze ongebruikelijke samenwerking.
Verhuizing voor Openingsconcert
Vanmiddag (16 juni) zijn alle instrumenten verhuisd van het Merletcollege naar de schouwburg. Ook enkele grote instrumenten die tijdelijk waren opgeslagen in de pastorie van de Jozefkerk zijn vanaf nu weer ondergebracht in de schouwburg. Het podium wordt ingericht voor de gezamenlijke repetitie met Eric Vaarzon Morel, vanavond.
Een inspirerende repetitie
Eric Vaarzon Morel, een inspirerende persoonlijkheid vol temperament. Hoe kan het ook anders als je flamencospecialist bent.
De repetitie van enkele gezamenlijke nummers is een zoektocht naar het voelen van de ritmes. Heel iets anders dan het spelen van de noten zoals ze op papier staan. Het gaat om de ultieme beleving.
Eric laat de muzikanten meeklappen met het ritme en doet tussendoor een dansje met daarbij het karakteristieke stampen op de vloer. Een fantastische ervaring.
Zoveel noten spelen als hij kan spelen op zijn gitaar lukt niet op een blaasinstrument en dat hoeft ook niet. Na korte tijd voelen de muzikanten de ritmes beter aan en voelen ze zich vrijer om te spelen en Eric speelt ondertussen heel veel noten tussendoor. Wel heel leuk om te zien dat dan iedereen volop geniet van deze ongebruikelijke samenwerking.
Gaudete opent Schouwburg Cuijk
Op 1 juni 2013 heeft onze harmonie, samen met Karin Bloemen het symbolische sluitingsconcert ‘Bloemen in Harmonie’ verzorgd.
Wat is dan logischer, als het ‘huisorkest’ van de schouwburg, dan deze ook weer informeel te openen?
Speciale gast tijdens dit openingsconcert op 20 juni is Eric Vaarzon Morel, de gitaarvirtuoos die als 19-jarige naar Spanje vertrok om zich te bekwamen in de flamenco.
Foto: Zijn optreden bij De Wereld Draait Door na het overlijden van zijn grote voorbeeld en idool Paco de Lucía.
Onze harmonie heeft dus de primeur in het nieuwe theater en brengt samen met Eric Vaarzon Morel o.a. het wereldberoemde Concierto de Aranjuez, van de Spaanse componist Joaquin Rodrigo.
Uiteraard hebben zowel dirigent Joost Hendriks als Eric nog meer (muzikale) verrassingen voor u in petto.
Ook voor de medewerkers van de schouwburg is dit concert een spannende aangelegenheid. Functioneert alles zoals van achter de tekentafel is bedacht? Een try-out wordt vaak in verband gebracht met het uitproberen van een nieuwe voorstelling door een artiest. Het geldt ook voor alle facetten van de ingebruikname van een nieuw theater.
Kaarten voor dit bijzondere concert kunnen met ingang van 21 mei online worden gereserveerd bij Schouwburg Cuijk.
Klik op het logo om naar hun website te gaan. Zorg dat u erbij bent.
Dodenherdenkingen Cuijk/ Katwijk
Traditiegetrouw worden op 4 mei op het Stationsplein de burgers en militairen herdacht die zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesmissies.
Het St. Nicolaasgilde uit Haps begeleidde dit jaar de grote groep belangstellenden bij de stille tocht van het Joods monument naar het Stationsplein.
Voorzitter van het Comité Herdenking en Bezinning Janneke Hoefs gaf aan hoe belangrijk het is om de verhalen door te geven van mensen die de oorlog hebben meegemaakt. Dat zijn er elk jaar minder.
Ze vertelde het verhaal van Jo van der Heijden uit Katwijk die in de Maasstraat is opgegroeid. Al was hij destijds nog een kind, nog steeds ziet hij de beelden van toen haarscherp voor zich.
Siebe Geijsers, Sofie Schoenmakers en Fiona Theunissen vertegenwoordigden de leerlingen van bassischool De Harlekijn, die het monument De Barmhartige Samaritaan hebben geadopteerd en ook onderhouden. Zij lazen gedichten voor.
Na het signaal Taptoe door Andre Bovenkerk volgde drie minuten stilte, waarbij ook het overlijden van een commissielid werd herdacht. Hierna speelde de harmonie het Wilhelmus. Scouting assisteerde bij het overdragen van de kransen en bloemstukken die bij het monument werden gelegd.
Tijdens de kranslegging speelde de harmonie onder andere Muziek voor 4 mei en Valerius Gedenckclanck.
Burgemeester Hillenaar gaf aan dat vrijheid een kostbaar goed is waaraan iedereen veel waarde hecht. Vooral de eigen vrijheid wordt heel belangrijk gevonden en dit gaat wel eens ten koste van de vrijheid van de ander.
Dat de vrijheid van die ander kennelijk steeds minder belangrijk wordt gevonden kon laatst worden gelezen op de sociale media toen het ging over de verdronken bootvluchtelingen. Een zorgwekkende ontwikkeling.
Op een stralende 10 mei werden in Katwijk de 25 gevallenen van het II-26 Regiment Infanterie en het Korps Politietroepen herdacht die, precies 75 jaar geleden, sneuvelden bij de Duitse aanval.
Tiny Sijakovic las een gedeelte van het voorwoord voor van oud-burgemeester Louis Jansen uit het boek Standhouden..!; 10 mei 1940, het verhaal van 12 uren oorlog in Katwijk, Cuijk, Sint Agatha, Oeffelt.
Ook in 1981, toen het boek werd uitgebracht, was duidelijk dat we nooit mogen vergeten wat oorlog betekent. Ook al lijkt het al weer zo lang geleden en denken we dat het nooit meer gaat gebeuren.
Leerlingen van basisschool de Zevensprong, die het monument hebben geadopteerd, lazen gedichten voor.
Onze harmonie luisterde de herdenking op met onder andere Blijf mij nabij. Ook dit jaar waren er weer veel particulieren die een bloemetje of krans bij het monument legden.
Burgemeester Hillenaar wees op de vele brandhaarden in de wereld en sloot af met het thema van dit jaar: Wie de ogen sluit voor het verleden is blind voor de toekomst.
Hierna ging de stoet, met de harmonie voorop naar Kazemat-Zuid. Deze kazemat is de afgelopen maanden flink onderhanden genomen om als expositieruimte te kunnen dienen voor bezoekende scholen en belangstellenden.
Henny Radt, mede-initiatiefnemer van de opknapbeurt van de kazemat las het verslag voor van een van de overlevenden van de Duitse aanval. Onder de goedkeurende blikken van Henny Radt verrichtte burgemeester Hillenaar, samen met enkele leerlingen van de Zevensprong, de openingshandelingen waarna het publiek een kijkje mocht nemen in het inwendige van de kazemat.
Algemene ledenvergadering 2015
Op de laatste dag van maart werd de ledenvergadering voor het 2e achtereenvolgende jaar gehouden in de aula van het Merletcollege. Interim-voorzitter Hans Cranen opende de vergadering. De notulen van de vergadering werden zonder opmerkingen vastgesteld. Bij het jaarverslag merkte Chris van Grinsven op dat niet onvermeld mocht blijven dat het opleidingsorkest in Ammerzoden een 1e prijs heeft behaald. Onder begeleiding van de complimenten en applaus werd dit toegevoegd.
Hierna volgde het verslag van de kascontrolecommissie, bestaande uit Richard van Geffen en Frans Hendriks. In prachtige volzinnen gaf Frans aan dat er niets aangemerkt kan worden op de wijze waarop Rini Jacobs de kas van de vereniging heeft beheerd. Alles is keurig vastgelegd.
Hierna volgde het exploitatieoverzicht 2014. Penningmeester Rini gaf uitgebreid uitleg over de inkomsten en uitgaven. Ook kwam de stand van zaken rondom de cd, de donatie van de Vriendenkring en de aankoop van 2 voorheen gehuurde instrumenten aan de orde. De begroting die hierna volgde werd nagenoeg zonder op- of aanmerkingen aangenomen.
Zoals gebruikelijk treedt een lid van de kascontrolecommissie af (Richard van Geffen) en wordt een nieuw lid benoemd (Tom van der Laan).
Bestuursverkiezing
Interim-voorzitter Hans week af van de agenda door zelf eerst afscheid te nemen van penningmeester Rini Jacobs. Loftuitingen volgden voor de professionele wijze waarop Rini de vereniging financieel op koers heeft gehouden en door waar nodig zijn visie te geven over de gevolgen van bepaalde voornemens.
Met instemming van de vergadering is Kitty van Dijk hierop benoemd tot nieuwe penningmeester.
Er zijn dit jaar veel wisselingen. Wim van Duijnhoven is 6 jaar secretaris geweest en stopt hier nu mee. Ook Wim kreeg veel complimenten voor de adequate verslaglegging en correspondentie. Wim blijft wel actief in het bestuur. Als nieuwe secretaris wordt Anka Cranen – van Heukelom voorgedragen. Ook zij wordt met algemene instemming benoemd.
Dan komt toch het moment dat Hans zelf aan de beurt is. Na 1 jaar uitstekend functioneren als interim draagt hij toch het stokje over. Voor wie de agenda niet had gezien was de opvolger een grote verrassing. Na een sabbatical van 1 jaar kriebelt het toch weer bij Floris van Heukelom die de voorzittershamer voorlopig voor 2 jaar ter hand neemt. En hij heeft er zin in. Floris wilde al meteen de regie overnemen maar Hans stond erop de jubilarissen in het zonnetje te zetten.
Jubilarissen
Het is al weer 2 jaar geleden sinds de laatste huldiging van jubilarissen. Dat was tijdens het Ceciliafeest, dus de hoogste tijd om het op de agenda te zetten.
Henk Bongaarts is al weer 12,5 jaar lid. Proficiat! Henk is vanavond helaas afwezig vanwege ziekte van zijn vrouw. Omdat hij haar wil verzorgen kan hij waarschijnlijk niet meer deelnemen aan de repetities. Veel sterkte met deze zware taak.
Ook Chris van Grinsven is 12,5 jaar lid. Jarenlang was hij onze tambour-maître. Nu behartigt hij als bestuurslid de belangen voor de jeugd, de opleidingen en onderhoudt hij de contacten met de muziekschool. Chris, proficiat en bedankt voor je inzet. Hierna wordt Harie-Jan Loeffen gehuldigd voor zijn 12,5 lidmaatschap. Met een compleet andere dagindeling als warme bakker is het knap om toch zoveel mogelijk de repetities te kunnen volgen. Hulde! Hans vergeet in zijn enthousiasme de jubilarissen een ster te overhandigen. Deze onderscheiding is opnieuw in het leven geroepen en wordt toegekend aan leden met tenminste 12,5 jaar lidmaatschap.
Marianne Bosch wordt gehuldigd voor 25 jaar lidmaatschap. Marianne is een zeer actief en trouw lid. Zij laat zich niet weerhouden door haar lichamelijke beperkingen. Marianne, bedankt.
De Loftrompet
De loftrompet wordt elk jaar toegekend door een Jury die zo geheim is dat niemand van elkaar weet wie er zitting in heeft.
Juryrapport
De Jury van de loftrompet heeft besloten de loftrompet 2014 wegens:
zijn grote betrokkenheid bij Gaudete in Domino gedurende een onafgebroken periode van inmiddels 69 jaar;
zijn zeer trouwe repetitiebezoek;
zijn uitgesproken plichtsbesef voor de vereniging als geheel;
zijn jarenlange ondersteuning van de leerlingen bij het opleidingsorkest,toe te kennen aan:
Tonny Thonen
Omdat Tonny niet aanwezig was heeft Hans Cranen hem thuis de loftrompet overhandigd. Hij is hier uitermate trots op.
Theo van Rijn heeft aangegeven dat hij wil stoppen met de PR-activiteiten. Hans gaf aan dat Gaudete de afgelopen vijf jaar met regelmaat onder de aandacht kwam in de pers en bedankte Theo voor zijn inzet.
MAC
Wilfred de Koning deed hierna verslag van de activiteiten van de muziekadviescommissie. Deze commissie die hoofdzakelijk communiceert via email geeft adviezen over het repertoire. De cd is een feit en Wilfred gaf aan trots te zijn op het resultaat. Ook gaf hij aan dat de commissie uitbreiding nodig heeft om een goede sparringpartner te kunnen zijn voor dirigent Joost. Eric Gerrits van den Ende meldt zich hiervoor aan.
De dirigenten
Marjo van der Locht doet verslag van de stand van zaken rond de blokfluitopleiding.
Er zijn op dit moment 34 blokfluitleerlingen. De lessen worden gegeven in de Waaij en ontmoetingscentrum Den Oeiep. De leerlingen vonden het heel leuk om mee te mogen spelen met het grote orkest tijdens het Nieuwjaarsconcert. De 16 2e jaars leerlingen hebben de instrumentkeuze-avond achter de rug en waren hier heel enthousiast over. Via Sjors Sportief hebben zich 12 leerlingen aangemeld.
Marjo bedankt Chris voor de nauwe betrokkenheid en bedankt ook Niels en Joost voor de prettige samenwerking. Ook de samenwerking met Muzelinck gaat voortreffelijk.
Tot slot wordt aandacht gevraagd voor het concert in de schouwburg op 28 juni. Maar liefst 100 leerlingen van meerdere verenigingen nemen hier aan deel.
Floris bedankt iedereen die zich inzet voor de leerlingen.
Niels Hendriks geeft aan dat een grote slag is geslagen met het in eigen beheer starten van de blokfluitopleiding. De deelname in Ammerzoden door het opleidingsorkest is een geweldige opsteker geweest en een leuke uitdaging. Dat geldt ook voor het concertje bij Jan Linders. Niels vraagt de leden van het grote orkest eens een praatje te maken met de kinderen, zodat ze de betrokkenheid voelen.
Windkracht 6 is het programmaonderdeel van de Muziek10daagse voor de groepen 5/6. Hiervoor hebben wij gastlessen verzorgd en dit was een groot succes. Iedereen bedankt die er aan mee heeft gewerkt.
Joost Hendriks geeft aan dat er een aantal bakens verzet gaan worden na 5 jaar bezig te zijn geweest met grote projecten en een groot aantal nieuwe nummers. De focus komt meer te liggen op de aanwas van onderaf. De leeftijdsverschillen binnen het orkest worden groter en er moet een juiste balans worden gevonden tussen de aansluiting van de jeugd en de muzikale ambities.
Vooruitblik: het 1e concert in de nieuwe schouwburg op 20 juni.
Nieuwe koers
Chris van Grinsven geeft aan dat de Muziek10daagse op de basisscholen wordt georganiseerd door de stichting Doe je Mee en Muzelinck en in samenwerking met de plaatselijke muziekverenigingen.
Doel is o.a. muzieklessen weer als vast onderdeel op het lesprogramma van basisscholen te krijgen.
Onze samenwerking met Muzelinck is uitstekend. De docenten, deels afkomstig van de Meander, werken met nieuw elan en dat heeft een positief effect.
Hans Cranen geeft hierna toelichting op de nieuwe koers die het bestuur heeft uitgezet.
Leden van Verdienste
Het begon te dringen qua tijd want de conciërge zou om 10 uur komen afsluiten. Gelukkig was er tijd over voor de gesproken column van Louk Hombergen, die namens de Leden van Verdienste verslag deed van de achtergronden van de aangeboden nummers Thunderbirds en Music for a celebration. Het is elke keer weer een fantastisch verhaal. Leden van Verdienste, bedankt.
Hierna kon nog worden nagepraat in de soos, uiteraard onder het genot van een drankje, chips en pinda’s. Ook werden nog wat foto’s gemaakt van jubilarissen en degenen die zijn afgetreden.
Muziek10daagse
In week 13 en 14 hadden een aantal basisscholen in de gemeente Cuijk het project Muziek10Daagse op het lesprogramma. De muziek10Daagse is een initiatief van de Stichting Doe je Mee, Muzelinck Cuijk en de plaatselijke muziekverenigingen en heeft als doel muziekonderwijs op de basisscholen te bevorderen.
Voor alle groepen is een passend lespakket beschikbaar. In de groepen 5/6 is dit Windkracht 6. In de eerste 3 lessen, die worden verzorgd door de groepsleerkracht, wordt uitleg gegeven over muziekverenigingen zoals harmonie, fanfare, slagwerkgroep en brassband. Een belangrijk verschil zijn de instrumenten die bij de diverse verenigingen worden gebruikt. Ook komen onderwerpen aan bod zoals een vaandel maken en een lied instuderen. De 4e les is een gastles die op de Waai en op de Regenboog (De Harlekijn moest helaas afhaken) is verzorgd door onze harmonie. Een aantal muzikanten heeft onder leiding van dirigent Niels Hendriks het ingestudeerde lied Dromendans van Vinzzent instrumentaal begeleid. De kinderen hadden er zichtbaar plezier in en zongen uit volle borst mee.
Vervolgens werd uitleg gegeven over wat doet een dirigent en de diverse instrumenten die de harmonie in haar muziekkist had meegebracht. De dirigent kon met vragen zoals “is dit een koperinstrument of een houtinstrument” en “waarvoor dient een mondstuk” vaststellen dat de kinderen de stof uit de eerste drie lessen goed hebben onthouden. Een compliment voor de groepsleerkracht is daarom op zijn plaats.
Afsluitend konden de kinderen vragen stellen en een kreeg een aantal kinderen de gelegenheid om zelf met behulp van de dirigeerstok het orkest ‘aan of uit te zetten’.
De gastlessen zijn bijzonder geslaagd en voor iedereen een leuke en leerzame ervaring. Hopelijk krijgen we volgend jaar weer de gelegenheid om kinderen op deze manier kennis te laten maken met onze harmonie.
Op 7 april a.s. wordt de het project Windkracht 6 afgesloten met een eindconcert in het de aula van het Merletcollege a.d. Grotestraat. Dit concert begint om 19.00 en duurt tot 19.45 uur. Op het programma staan o.a. een optreden van het opleidingsconcert en het allemaal samen zingen van Dromendans. De leerlingen van de groepen 5/6 van de Waai, de Regenboog en de Harlekijn zijn met hun ouders, broertjes en zusjes van harte uitgenodigd voor het eindconcert. Op de scholen hangen posters en intekenlijsten voor het concert.
Leerlingen proberen instrumenten uit
Dinsdag 24 maart kregen 2e jaars blokfluitleerlingen informatie over vervolgopleidingen en instrumentkeuze. Chris van Grinsven gaf uitleg over het verloop van de avond waarna de samenspeelgroep/ opleidingsorkest enkele nummers speelde om te laten horen hoe snel het leren bespelen van een instrument kan gaan. Muzelinck, die de opleidingen verzorgt, gaf uitleg over de mogelijkheden en de kosten.
Hierna konden de leerlingen diverse instrumenten uitproberen. Daar werd driftig gebruik van gemaakt. Enkele leerlingen hadden al meteen hun keuze gemaakt en een enkeling wilde alle aanwezige instrumenten wel eens uitproberen. En waarom ook niet.
Soms waren de instrumenten bijna groter dan de muzikant zelf maar dat mocht de pret niet drukken. Trotse ouders volgden de inspanningen van hun kinderen met veel belangstelling. Niet iedereen was even enthousiast over het geproduceerde geluid. Ook dat hoort erbij.
Klik om de fotogalerij te openen.
Geslaagden theorie-examen
Laura Bus en Ilse Hartings zijn geslaagd voor theorie-examen A, Kevin van Dijk, Ludo Jansen en Kyara de Winter zijn geslaagd voor examen B en Gijs de Jonge voor examen C.
Allemaal van harte gefeliciteerd!
Op de foto v.l.n.r. Ilse, Laura en Kevin.
Nieuw: Samenspeelgroep
Tijdens het Familie- en Vriendenconcert waren ze al te horen maar dinsdagavond 17 maart was de eerste afzonderlijke repetitie van de samenspeelgroep. Bij de samenspeelgroep spelen leerlingen die een half jaar instrumentles hebben gevolgd. De samenspeelgroep is een voorbereiding op het meespelen met het opleidingsorkest (gepland na de grote vakantie). Het is een beetje improviseren zo’n eerste les maar de muzikanten hadden er duidelijk zin in. Lucas, Merel, Aranca en Isa veel speelplezier gewenst.
Familie- en Vriendenconcert
Ondanks het mooie lenteweer bezochten veel ouders, opa’s, oma’s, vrienden en andere belangstellenden op zondag 8 maart het Familie- en Vriendenconcert in de Martinuskerk.
De 1e jaars blokfluitleerlingen begonnen het concert met Mieke hou je vast, Meisje waarom huil je toch en het toepasselijke Voor Opa en Oma.
Marjo van der Locht, die de kinderen les geeft en die een grote rol speelt bij de ontwikkeling van muziek voor blokfluit, gaf aan dat het is bewezen dat het leren bespelen van een instrument slim maakt.
Hierna waren de 2e jaars blokfluitleerlingen aan de beurt met De dronken zeeeman, Cowboyliedje en De Rattenvanger. Na het Cowboyliedje mocht de hoed de kerk in worden geslingerd. Dat was feest.
Hierna speelden de blokfluitleerlingen De school is uit en Recorder Rap, samen met het opleidingsorkest en de samenspeelgroep, onder leiding van Niels Hendriks.
Het opleidingsorkest en de samenspeelgroep hebben als doel om leerlingen die instrumentles volgen zo snel mogelijk aansluiting te laten vinden met het harmonieorkest. Het zo vroeg mogelijk laten samenspelen geeft de leerlingen een goede stimulans om door te gaan met muziek maken.
Na een uitgebreide uitleg van Niels over de instrumenten die vallen in de categorie koper, zoals trompet, hoorn, euphonium, trombone en bas, waarbij de muzikanten ook afzonderlijk het bijbehorende geluid lieten horen, werd de herkenningsmelodie van de eurovisie-uitzendingen Te Deum gespeeld. Afgesloten werd met Oh when the Saints.
Dirigent Joost Hendriks van het harmonieorkest kondigde hierna de te spelen nummers aan. In tegenstelling tot ‘vroeger’ bestaat het repertoire tegenwoordig uit een groot aantal muziekstijlen. Dat heeft ook te maken met de muzikale smaak én de grote leeftijdsverschillen van de muzikanten. De jongste muzikant is 11 jaar en de oudste wordt volgende maand 84 jaar.
Op het programma stonden 5 nummers, waaronder It don’t mean a thing en I got rhythm.
Al vele jaren heeft onze harmonie een Vriendenkring. Deze stichting bestaande uit op dit moment 92 leden heeft de grote wens om uit te groeien naar 100 leden.
Rianne Hillenaar gaf in haar toespraak aan dat aan ze zelf te lui was om een instrument te leren bespelen maar dat ze de harmonie wel van harte ondersteunt. Dat te lui moeten we denk ik maar met een korreltje zout nemen, getuige haar vurige betoog om ook lid te worden van de vriendenkring om het voortbestaan van onze harmonie tot in lengte van jaren mede mogelijk te maken.
Het afgelopen jaar konden door de ondersteuning van de Vriendenkring maar liefst twee klarinetten, een bariton en een hoorn worden aangeschaft. Vaak ook worden instrumenten eerst een periode gehuurd, om zodoende de kosten over een periode te kunnen uitsmeren.
Voorzitter Don Arts van de Vriendenkring haalde nog eens aan dat alle bijdragen ten goede komen aan de harmonie en dat er niets aan de strijkstok blijft hangen. Hierna toverde hij een cheque ter waarde van €2.664,00 tevoorschijn. Deze werd dankbaar in ontvangst genomen door interim-voorzitter Hans Cranen.
Onder leiding van Niels Hendriks speelde het harmonieorkest hierna samen met het opleidingsorkest Hanseatic Suite en Viva la Vida, waarna het hele gezelschap het lied van Europa ten gehore bracht. Dit nummer van Beethoven, ook bekend als Ode an die Freude, is speciaal gearrangeerd om samen te kunnen spelen met de blokfluitleerlingen. Het was heel indrukkwekkend en de muzikanten mochten een langdurige staande ovatie in ontvangst nemen.
Openbare repetitie voor familie en vrienden
Op dinsdag 24 februari werd voor het eerst in lange tijd weer een repetitie gehouden in de aula van Merlet. Vóór het Nieuwjaarsconcert en ook nog daarna werd dankbaar gebruik gemaakt van de Martinuskerk als repetitieruimte. Ouders, broertjes, zusjes, opa’s en oma’s waren uitgenodigd om deze openbare repetitie bij te wonen. Toen de blokfluitleerlingen binnenkwamen hadden het opleidingsorkest en de samenspeelgroep onder leiding van Niels Hendriks al een aantal nummers gerepeteerd. Even later waren de 1e jaars blokfluitleerlingen aan de beurt om enkele nummers te spelen en daarna de 2e jaars leerlingen. Uiteraard onder de bezielende leiding van Marjo van der Locht.
Hierna werd ook samen met het opleidingsorkest/ samenspeelgroep muziek gemaakt. Bij enkele nummers werd geklapt of gezongen, zoals bij de recorder rap (blokfluit rap).
Ook bij het inmiddels bekende nummer ‘de school is uit’ spatte het plezier bij de kinderen ervan af.
Inmiddels waren ook de muzikanten van het grote orkest binnengekomen en het eerste nummer dat werd gespeeld was het Lang zal ze leven. En als je dan toch jarig bent dan word je ook nog eens tot dirigent gebombardeerd. Knap hoor! En het klonk helemaal niet vals.
Als laatste nummer van de gezamenlijke openbare repetitie stond Ode an die Freude van Beethoven op het programma. Indrukwekkend dat dit nummer bij zowel de blokfluitleerlingen, bij het opleidingsorkest en ook bij het grote orkest op het repertoire staat. Het klonk uitstekend, al maande dirigent Niels de grote orkestleden wel om wat zachter te spelen als de blokfluitleerlingen aan de beurt zijn.
Al met al een heel leuke repetitie als voorbereiding op het Familie- en Vriendenconcert op zondag 8 maart in de Martinuskerk.
Nieuwjaarsconcert bijzonder geslaagd
Het bijzondere Nieuwjaarsconcert, waaraan naast onze harmonie ook de koren Zang Veredelt en Vivace meewerkten mag gerust bijzonder geslaagd worden genoemd.
In een tot de laatste bank gevulde Martinuskerk werden een groot aantal nummers ten gehore gebracht. De aftrap was voor de harmonie met Fanfare van Jacob Rauscher. De originele partituur hiervan is alleen beschikbaar voor de militaire muziek en is speciaal voor deze gelegenheid gearrangeerd door dirigent Joost Hendriks. Hierna volgden Condacum en Arsenal van de Belgische componist Jan van der Roost.
Tijdens het nummer Sorry, waarmee Kyteman tijdens het Lowlandsfestival van 2009 hoge ogen gooide, was Tim van Brouwershaven de eerste solist van deze middag en te horen op bugel en trompet.
Voordat het stokje zou worden overgegeven aan Zang Veredelt werd Marche militairie Française uitgevoerd.
Dit verrassende nummer van Saint-Saëns, die vooral bekend is geworden door Carnaval des Animaux, is niet alleen prachtig maar ook razend lastig voor de muzikanten.
Vooral de houtblazers (klarinetten, fluiten en saxen) moesten ‘alle zeilen bijzetten’ om te voorkomen dat de vele syncopische loopjes een loopje met hen zouden gaan nemen.
Dirigent Joost was na afloop bijzonder tevreden over de uitvoering.
Zang Veredelt, onder leiding van dirigent Frans van de Loo en met begeleiding op piano door Geert Verhallen bracht enkele klassieke werken uit de 16e eeuw, maar ook twee heel verrassende folk songs uit Schotland en Wales.
Voordat Vivace het podium zou betreden werd heel toepasselijk het Neujahrslied van Mendelssohn gezongen.
Gemengde zangvereniging Vivace, onder leiding van Loes Hendriks-Wijnhoven, nam voor de tweede maal deel aan een Nieuwjaarsconcert van onze harmonie.
Ook zij brachten een lied uit de 16e eeuw, het Hodie Christus Natus est, een melodieus en vrolijk klinkend meerstemmig nummer. Hierna Abendlied en de bekende pub song Cockles and Mussels. Terwijl Vivace afsloot met Irish Blessing, namen de muzikanten hun plaatsen weer in voor het laatste nummer voor de pauze, de St. Louis Blues march.
De meeste bezoekers hadden al snel door dat er iets niet klopte met het geluid. De muzikanten gaven er, de een na de ander, de brui aan. Dat het allemaal playback was werd aangegeven door voorzitter Hans Cranen, waarbij hij de cd ‘Gaudete@home’ aankondigde.
Voorzitter Peter Schouten van Zang Veredelt werd op ludieke wijze een tientje afhandig gemaakt in ruil voor de éérste cd. Het publiek zag er de humor wel van in. Peter keek in het begin wel een beetje beteuterd maar toen hij de cd-hoes bekeek kwam er een grote glimlach op zijn gezicht. In de pauze was er al meteen veel belangstelling voor de splinternieuwe cd.
Na de pauze was het weer de beurt aan de beide koren. Onder leiding van Loes Hendriks-Wijnhoven werd het Halleluja van Händel gezongen. Daarna Joy to the World van dezelfde componist en Thou knowest Lord van Purcell. Deze twee werken stonden onder leiding van Frans van de Loo met begeleiding op piano door Geert Verhallen.
Het orkest zat klaar om direct hierna Game of Thrones uit te voeren. De soundtrack van deze fantasy-televisieserie is gearrangeerd door Niels Hendriks, dirigent van het opleidingsorkest. Een compliment is hier op zijn plaats.
Solisten bij de themamuziek van de beroemde film First Knight, met Sean Connery, Julia Osmond en Richard Gere, waren Helga van Duijnhoven op fluit en Katinka Erkens op althobo.
Maar liefst 5 solisten, de hele saxsectie, bestaande uit Beau Kregting, Erica Lotgering, Eric Gerrits van de Ende, Hein Rutten en Tom van der Laan, werden opgetrommeld voor de uitvoering van, wie kent het niet: Baker Street van Gerry Rafferty. Zij konden zich heerlijk uitleven op de rauwe randjes in dit nummer.
Nog vóór Jesus Christ Superstar had het duo Andrew LLoyd Webber en Tim Rice de musical ‘Joseph and the amazing dreamcoat’ geschreven. Pas na het succes van JCS ging de wereld zich verdiepen in dit werk. Solisten hierbij waren Andre Bovenkerk op trompet, Erica Lotgering op altsax en Hein Rutten op tenorsax.
Hierna nam Frans van de Loo het dirigeerstokje ter hand voor het Ave Verum van Mozart. Hij dirigeerde beide koren en een ensemble van de harmonie.
Het slot en ook het hoogtepunt van het concert was de uitvoering van het inofficiële Europese volkslied ‘Ode an die Freude’ (Alle Menschen werden Brüder) van Ludwig von Beethoven, uitgevoerd door het orkest en beide koren.
Het arrangement is gemaakt door dirigent Joost Hendriks op basis van de oorspronkelijke partituur van Beethoven en met aanpassing van een bestaand arrangement voor orkest en koor van Willy Hautvast, meer naar de originele zetting.
Wim Trots op es-bas begon, zoals ook in de symfonie gebeurt, de melodie zachtjes te presenteren in het basregister.
De waardering van het publiek voor deze middag kwam tot uiting in een minutenlange staande ovatie.
Het programma van deze middag werd op meer dan uitstekende wijze aangekondigd door Maria Basten.
Een woord van dank aan pastoor Theo Lamers en koster Maarten Hermens voor het ruimhartig ter beschikking stellen van de Martinuskerk voor de repetities en voor deze middag mag niet ontbreken.
CD’s zijn te koop bij: Printservice Cuijk, Via Cannella, bakkerij Harrie-Jan Loeffen en The Read Shop.
Interview door TV Land van Cuijk
Woensdag 7 januari werden dirigent Joost Hendriks, Ria Rutten, voorzitter van Vivace en Vera Schiet, concertcommissie Zang Veredelt, geïnterviewd door TV Land van Cuijk.
Er werd ruim aandacht besteed aan het gezamenlijke Nieuwjaarsconcert op 18 januari.