Serious Request bezoekt kerstoptreden blokfluiters
Al zeker zeven keer heeft Marjo van der Locht met haar blokfluitleerlingen een kerstoptreden verzorgd bij Jumbo. De donaties van het winkelend publiek worden steevast overgemaakt naar een goed doel. Dit doel wordt samen met de kinderen uitgezocht en net als vorig jaar was ook nu gekozen voor Serious Request.
Op de website van Serious Request konden acties om geld voor dit doel in te zamelen worden gemeld. Dus Marjo dacht: doen!
Tot haar grote verbazing werd ze gebeld dat een vliegende reporter woensdagmiddag rond kwart voor twee aanwezig zou zijn om een korte reportage te maken.
De leerlingen moesten voor de reportage wel terugkomen want het optreden was inmiddels afgelopen. Maar dat vonden ze niet erg want het was toch wel heel erg leuk om op de radio te komen. Het bleek zelfs ook op de televisie te komen want er kwam ook een cameraman mee.
3FM discjockey Frank van der Lende en producer/ cameraman Evert Rasing waren inderdaad rond kwart voor twee aanwezig, maar voordat de opname kon beginnen moest eerst de verbinding worden getest en het uitzendtijdstip worden gepland want alles zou live worden uitgezonden. Rond vijf voor half drie was het zover en kon de opname beginnen.
Klik hier om de uitzending te bekijken
De sympathieke en goedlachse dj, die de bijnaam Hoitjes heeft omdat hij bij binnenkomst in de studio altijd hoitjes roept, probeerde na afloop van de reportage ook nog even om blokfluit te spelen.
Marjo gaf meteen als commentaar dat hij nog wel wat bijles kan gebruiken.
Een heftig weekend zit er op
De opnames op zondag 23 november konden pas kort na de middag van start gaan. De zondagse kerkdienst ging gewoon door. Wel in een vreemde entourage, zo met de opname-opstelling in het midden.
Ondertussen werden de broodjes gesmeerd en werd de Chinese tomatensoep op temperatuur gebracht. Rond half twee was het pauze en kon de inwendige mens worden versterkt. De muzikanten lieten het zich goed smaken.
Hierna werd de eindspurt ingezet. Tijd om nog wat foto’s te maken was er niet meer. Zodra nog een poging werd gedaan om de spelende muzikanten te vereeuwigen, klonk het: ‘Stilte, opname!’
Na het laatste nummer werd nog overlegd of een enkel nummer nogmaals zou worden opgenomen. Het toch wel zware weekend begon haar tol te eisen en besloten werd om te stoppen, omdat we zeker tevreden mochten zijn met het bereikte resultaat.
Joost gaf aan er trots op te zijn wat we met zijn allen hebben bereikt en bedankte eenieder die deze opname mede mogelijk heeft gemaakt.
Hierna werd het glas geheven op de goede afloop.
Maandagmiddag stond een ploeg paraat om de kerkbanken weer terug te plaatsen, de geleende stoelen terug te brengen naar de Martinuskerk en de instrumenten weer naar het Merletcollege.
Na enkele uren van stevig doorwerken was niets meer zichtbaar van de activiteiten van de afgelopen dagen.
Eerste opnamedag geen lijdensweg
Vanwege de temperatuurschommelingen door het moeten uitschakelen van de verwarming tijdens de opnamen – het geluidsniveau van de verwarming zou dan storend zijn geweest – moesten de instrumenten telkens opnieuw worden gestemd voor de volgende opnamesessie. Desondanks is de eerste opnamedag voor de cd voorspoedig verlopen.
Het heftigste nummer van vandaag was Ardross Castle. Dit nummer, waarbij je je waant in de Schotse hooglanden en waarbij een hoofdrol is weggelegd voor Paul op fagot voor de melancholische klanken en Erica op saxofoon voor de nabootsing van de doedelzak, schud je niet even uit de mouw. Na drie opnamesessies was dirigent Joost Hendriks en RSC Music, die de opnamen verzorgt, tevreden over het resultaat.
Generale repetitie ‘Gaudete@home’
Een lang gekoesterde wens gaat in vervulling. Onze harmonie gaat een cd opnemen. Vanwege de sluiting van de schouwburg is er dit jaar geen concert en ook is ontheffing gevraagd en gekregen zodat niet op concours moest worden gegaan. Hierdoor kon de repetitietijd worden benut om nummers in te studeren voor een cd.
Maanden van intensieve repetities zijn achter de rug.
Nu is het zover.
De Jozefkerk is voor een deel ontdaan van de kerkbanken en is omgetoverd tot opnamestudio. Grote geluidsschermen zijn geplaatst om het geluid van het slagwerk en van het koper afzonderlijk te kunnen opnemen. Voor de meeste muzikanten was dat tijdens de generale repetitie wat wennen omdat daardoor de andere muzikanten minder goed hoorbaar waren. Na een aantal nummers was men hierop ingesteld en verliep de repetie verder prima.
Zaterdag 22 en zondag 23 november worden de nummers opgenomen.
Dion behaalt diploma A
Dion Martens, muzikant bij het opleidingsorkest, heeft op zaterdag 1 november 2014 het A-examen saxofoon gedaan en is daarvoor geslaagd.
Dion, van harte gefeliciteerd met je diploma.
Jeugdfestival Ammerzoden
Op zaterdag 8 november heeft het opleidingsorkest deelgenomen aan het Jeugdfestival in Ammerzoden.
Volle goede moed ? onze voorzitter was extra vroeg opgestaan voor de laatste peptalk – en goed voorbereid zijn we om 10.00 uur vertrokken richting Ammerzoden. We waren ruim op tijd in Ammerzoden want we wilden vóór ons eigen optreden nog wat sfeer proeven en andere orkesten horen spelen. De organisatie stelde dit laatste op prijs want er was maar weinig publiek in de zaal.
Na het inspelen was het om 14.00 uur onze beurt. Inmiddels waren ook supporters uit het Cuijkse gearriveerd.
Een grootse aankondiging:
‘Het opleidingsorkest van harmonie Gaudete in Domino uit Cuijk onder leiding van dirigent Niels Hendriks’.
Een klein clubje enthousiaste muzikanten op een groot podium (voor ons speelde namelijk een orkest met ruim 50 muzikanten). We speelden goed en we waren een mooi geheel in onze nieuwe poloshirts. De juryleden genoten zichtbaar van ‘Dromendans’, het werk waarop we zijn beoordeeld. Behoudens het feit dat de ladyspeaker soms wat moeite had met het uitspreken van de naam Gaudete in Domino liep het allemaal voortreffelijk. Heel bijzonder was dat de heer P. van Lieshout, de arrangeur van het werk Dromendans ook in de zaal aanwezig was.
Na ons optreden hebben we nog een paar orkesten beluisterd en daarna zijn we, na het maken van een groepsfoto, weer richting Cuijk gegaan.
Als afsluiting hebben we samen pannenkoeken gegeten bij de Zeven Dwergen in St. Agatha en kon de jeugd zich daar nog even lekker uitleven in de speeltuin. Rond 18.30 uur was iedereen moe maar voldaan weer thuis.
En dan ……, is het wachten op de uitslag.
Maandagmorgen stond de uitslag op de mail. Toch spannend. We hebben met 80,25 punten een mooie eerste prijs gehaald. Ter info: alle orkesten met een puntentotaal tussen 80 en 90 punten krijgen een eerste prijs. Een dezer dagen valt het juryrapport op de deurmat en dan weten wat onze sterke en minder sterke punten zijn.
Dirigent en bestuur zijn dik tevreden met het behaalde resultaat en trots op de muzikanten die deze prestatie hebben neergezet.
Al met al een leuke en leerzame dag die zeker voor herhaling vatbaar is. Iedereen bedankt voor zijn/ haar bijdrage.
Via deze link kom je op de website van fanfare St. Caecilia uit Ammerzoden en daar vind je de complete uitslag en nog meer foto’s van het jeugdfestival.
Marc Hartings heeft de optredens op Youtube gezet. Marc, bedankt hiervoor.
Jan Linders gul met de Clubspaaractie
Op zaterdag 25 oktober werden de cheque’s uitgedeeld aan de geselecteerde verenigingen voor de Clubspaaractie van Jan Linders. De bedragen die werden uitgedeeld waren niet mis. Onze harmonie mocht maar liefst €1.026,86 in ontvangst nemen. Dit bedrag kwam tot stand door gedoneerde muntjes in de supermarkt én het stemmen via de website van Jan Linders.
Iedereen die heeft meegewerkt aan dit succes, waarbij de optredens van het opleidingsorkest en de blokfluitleerlingen een extra duit in het zakje hebben gedaan, hartelijk bedankt!
Optredens bij supermarkt Jan Linders
In het kader van de Clubspaaractie van supermarkt Jan Linders was het op zondag 12 oktober (de laatste dag dat muntjes konden worden gedoneerd of kon worden gestemd) de beurt aan de 2e-jaars blokfluitleerlingen om een optreden te verzorgen bij supermarkt Jan Linders in Cuijk.
Met veel enthousiasme brachten de blokfluitleerlingen hun repertoire ten gehore.
Dat muzikale ondersteuning bijdraagt om muntjes te verzamelen is op de foto ook duidelijk te zien aan het aantal muntjes dat onze harmonie heeft ‘gescoord’ vandaag.
Blokfluitleerlingen en Marjo bedankt voor het leuke optreden.
Iedereen die muntjes gedoneerd heeft aan onze vereniging of heeft gestemd, namens bestuur en leden, heel hartelijk bedankt.
Om de actie te ondersteunen heeft het opleidingsorkest op vrijdag 3 oktober een optreden verzorgd bij de supermarkt in Cuijk.
De weergoden waren ons gunstig gezind dus we konden buiten muziek maken. Aan het repertoire dat werd gespeeld wordt op de repetities veel aandacht besteed omdat we deze nummers ook spelen op het Jeugdfestival in Ammerzoden op 8 november aanstaande. Na afloop werden de muzikanten door de supermarktmanager getrakteerd op een heerlijk ijsje en een glaasje fris.
Al met al een leuk optreden dat ook door passerende klanten goed werd ontvangen en beloond met applaus, spaarmuntjes en soms zelfs een kleine financiële donatie.
Serenade voor Dina Weijers
Op het dubbele feest bij café De Bond op vrijdag 26 september bracht onze nagenoeg voltallige harmonie een serenade. Dina Weijers vierde haar 93e verjaardag én het 60-jarig bestaan van café De Bond.
Dina genoot met volle teugen van de muziek.
Voorzitter Hans Cranen gaf aan dat het brengen van een serenade de laatste jaren niet meer is voorgekomen. De verjaardag en het jubileum waren niet de enige redenen waarom deze serenade werd gebracht. Het was ook als dank voor de jarenlange genereuze ondersteuning van onze vereniging.
Don Arts, voorzitter van de Vriendenkring van Gaudete gaf in zijn toespraak aan dat hij onlangs voor alle zekerheid even had gebeld of het overgemaakte bedrag niet toevallig een nulletje teveel was. Dina maakte duidelijk dat daar geen sprake van was. Ze had pas gelezen dat de harmonie het geld goed kan gebruiken, daarom. Haar opmerking werd met gejuich en applaus ontvangen.
Don overhandigde het jubileumboek waarin terug kan worden gekeken op 100 jaar geschiedenis van de harmonie.
Dina gaf aan dat ze daar binnenkort, als de grote drukte weer voorbij zou zijn, eens rustig in ging bladeren.
Na het feliciteren door de dirigent en de bestuursleden werd het ‘Lang zal ze leven’ ingezet en daarna werd afgesloten met de Posthornmars.
Concert 70 jaar bevrijding
Op 19 september werd gevierd dat Cuijk 70 jaar geleden werd bevrijd.
Op de Maaskade werd door een groep de bevrijding nagespeeld, waarna een stoet naar het Louis Jansenplein trok.
De feesttent op het plein was versierd met vele tekeningen en vlaggetjes, gemaakt door leerlingen van de basisscholen het Startblok, de Nienekes en de Harlekijn. Het concert begon rond 20.00 uur. Op het programma stonden onder andere een aantal nummers die met het thema oorlog en bevrijding verband houden.
Ook werd de St. Louis Blues Mars gespeeld. Deze aansprekende mars, oorspronkelijk van Glen Miller, is gesponsord door Gerrit Looman, die daarvoor uitgebreid werd bedankt.
Normaal speelt het slagwerk bij deze mars een prominente rol. Een aantal van onze eigen slagwerkers zijn ook verbonden aan de Nationale Reserve en zij moesten ergens anders acte de présence geven.
De slagwerkpartij werd op uitstekende wijze verzorgd door Bart van Bree van Semper Unitas, waarvoor onze complimenten.
Om dezelfde reden was ook trombonist Niels Hendriks afwezig. Zijn partij, waaronder een solo, werd uitgevoerd door André Keizer, trombonist bij de Luchtmachtkapel. Hiervoor mocht hij een uitbundig applaus in ontvangst nemen.
Wim Trots viel in voor Peter Hendriks op de bas. Bart, André en Wim, hartelijk bedankt voor jullie bijdragen.
‘t Dondert en ‘t Bliksemt en …
het regent gelukkig niet de hele tijd tijdens de optredens bij Cultuur aan de Maas op 31 augustus.
De donder- en regenbuien stonden niet op het programma. De blokfluitleerlingen deden vooral tijdens hun eerste optreden hun uiterste best om boven het gedonder uit te komen. Door vakantie waren ze ook niet helemaal compleet.
Tijdens het tweede optreden was het weer gelukkig alweer wat rustiger.
Ondanks de regen in het begin van het optreden van het orkest in ‘De Schelp’ laten de toeschouwers zich niet uit het veld slaan. Het orkest overigens ook niet.
Heel toepasselijk breekt de zon door tijdens het nummer Jambo Africa en ook daarna blijft het zonnig en droog.
Als een van de laatste nummers stond Umbrella op het programma. Vanwege tijdgebrek kon dit nummer niet meer worden gespeeld.
De weergoden zouden het op dat moment ook niet erg op prijs hebben gesteld.
Lustrum zomeravondconcerten
In 2010 werd de Lavendelkade geopend en werd de harmonie uitgenodigd voor het geven van een concert. Jaarlijks werden er sindsdien drie zomeravondconcerten gegeven, waarbij twee op wisselende locaties. Dit jaar was de aftrap bij Maartenshof.
Met een perfecte akoestiek door het achterliggende gebouw en beschermd tegen de wind werd op 17 juni een intiem concert gegeven voor de bewoners en andere belangstellenden. Regelmatig verscheen er een brede glimlach op de gezichten vanwege de herkenning van de melodieën en de vele solopartijen van de muzikanten.
Dat was zeker het geval bij de ‘solo’ van Paul, die luidkeels WILMA riep na afloop van ‘Meet the Flintstones’.
De handjes gingen op elkaar bij het laatste nummer: De Posthorn Mars.
Op 24 juni werd gemusiceerd op de Lavendelkade. Er werd afgewisseld met het Seniorenorkest en de Zuuptoppers uit Malden. Tijdens de tweede sessie pakten donkere wolken zich samen boven het plein en koos het publiek langzaam maar zeker het hazenpad.
Op 1 juli speelde de harmonie bij ontmoetingscentrum Den Oeiep. Ondanks de uigebreide mailing naar buurtgenoten kozen velen toch voor de voetbalwedstrijd. Jammer.
Degenen die er wel waren complimenteerden het orkest met het uitmuntende concert. Een van de hoogtepunten was de solo ‘Comedians Gallop’ van Richard van Geffen op xylofoon.
Geslaagd voor praktijkexamen
Enige tijd geleden slaagden Sanne Graat (saxofoon) en Manouk Thoonen (dwarsfluit) al voor theorie-examen A. Ze zijn onlangs ook geslaagd voor het praktijkexamen A.
Lisz Jansen (saxofoon) en Beau Kregting (saxofoon) slaagden voor het praktijkexamen C.
De examens werden afgenomen door Muzelinck/ Kunstencentrum Cuijk.
Sanne, Manouk, Lis en Beau allemaal van harte gefeliciteerd met jullie diploma.
33 diploma’s voor blokfluitleerlingen
Eind juni zijn aan maar liefst 33 blokfluitleerlingen van onze harmonie de diploma’s uitgereikt.
Met dank aan Marjo v.d. Locht van Muziekonderwijs Marjo.
25 leerlingen gaan volgend jaar door voor het tweede jaar blokfluit, de anderen gaan door op een vervolginstrument om over een tijdje in een samenspeelgroep en het opleidingsorkest van de harmonie te komen.
Op 29 juni traden vele artiesten uit de gemeente Cuijk op tijdens ‘Maartenshof pakt uut’. Ook een grote groep blokfluitleerlingen van Marjo liet van zich horen!
Ondanks de regen was het een geslaagde middag.
Geslaagd voor theorie diploma A
Sanne Graat (saxofoon), Manouk Thoonen (dwarsfluit) en Zdenka Spil (hoorn) hebben de afgelopen maanden theorielessen voor diploma A gevolgd en zijn geslaagd voor het examen. Allemaal gefeliciteerd met het behaalde resultaat.
Dodenherdenking Katwijk
Onder bijzonder slechte weersomstandigheden – koude wind met héél veel regen – luisterde Gaudete ook traditioneel de dodenherdenking op 11 mei in Katwijk op.
De regen werd op een gegeven moment zo heftig dat we ons gedwongen zagen om halverwege de herdenking onze klarinettisten – om ernstige beschadiging van de instrumenten te voorkomen – weg te laten gaan. Dat is voor zover bekend nog nooit gebeurd!
Koperblazers, slagwerk, vaandrigs, kapelmeester en tambour-maître trotseerden de regen en luisterden de kranslegging verder nog muzikaal op, afsluitend met het Wilhelmus.
En dat ging nog best wel goed. Je mist natuurlijk de klarinetten maar nood breekt wet.
Terugmarcherend naar café Van Kempen bleken onze houtblazers zich, onder beschutting van de grote lindebomen, al meeblazend netjes opgesteld te hebben in rotten van vier.
De rest van het orkest marcheerde daar keurig tussendoor zodat we weer compleet waren en het publiek, maar ook wijzelf onverwacht getrakteerd werden op een spontane mini-taptoe.
Dodenherdenking Cuijk
Traditiegetrouw worden op 4 mei op het Stationsplein de burgers en militairen herdacht die zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesmissies.
Ook traditie is de muzikale ondersteuning door onze harmonie en het voorlezen van gedichten door kinderen van de openbare basisschool Harlekijn die het monument De Barmhartige Samaritaan hebben geadopteerd en ook onderhouden.
Janneke Hoefs, die het stokje heeft overgenomen van haar vader, verzorgde de presentatie.
Elles Jonkman las een door haar zelf geschreven verhaal voor. Indrukwekkend!
Kyra Meijerrathken las een gedicht van Bart van Veen voor en Lotte Cöp las een gedicht voor van Koen de Mol.
Namens de gemeente hield loco-burgemeester Gerard Stoffels een toespraak.
Andre Bovenkerk blies het Signaal Taptoe. De harmonie speelde Ich bete an die Macht, het Wilhelmus, Muziek voor 4 mei en Blijf bij mij.
Lintje voor Hans Cranen
Onze kersverse (interim)voorzitter Hans Cranen is, tot zijn eigen complete verrassing, afgelopen vrijdagochtend benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Dat hij dit lintje verdiend heeft met zijn ruime muzikale en bestuurlijke activiteiten zal niemand verbazen.
Op zijn palmares staan o.a. het dirigentschap van Gaudete (in een ver verleden), dirigentschappen bij de harmonieën van Boxmeer en Mill, dirigent van het jongerenkoor in Haps, dirigent en organisatorische kracht van het Vierdaagseorkest, recent nog het voorzitterschap van de harmonie van Mill en bijvoorbeeld het bestuurslidmaatschap van het CDA in Cuijk.
Dat Hans al na slechts één maand voorzitterschap van Gaudete een lintje krijgt zegt genoeg.
Lintje voor Theo Hoefs
Onvermeld mag ook niet blijven dat onze oud-vicevoorzitter en sinds kort Lid van Verdienste Theo Hoefs dezelfde eer te beurt gevallen is.
Helaas hebben we hier (nog) geen foto van. Theo ontving de onderscheiding behalve voor zijn activiteiten voor Gaudete vooral voor zijn inspanningen voor V(O)M, de dodenherdenkingen en carnavalsgezelschap De Nölers.
Muziekkist in gebruik genomen
Op 9 april vond de jaarlijkse voorspeelavond plaats in Ontmoetingscentrum Den Oeiep. Naast de 1e en 2e jaars blokfluitleerlingen waren er veel familieleden, muzikanten en andere belangstellenden; de zaal was goed gevuld.
Het eerste deel van de avond bestond uit optredens van de blokfluitleerlingen o.l.v. Marjo van der Locht, het opleidingsorkest o.l.v. Niels Hendriks en het klarinetensemble o.l.v. Joost Hendriks.
De blokfluitleerlingen en het opleidingsorkest hebben o.a. laten zien wat ze het afgelopen seizoen hebben geleerd en het klarinetensemble heeft nog eens extra laten zien dat het samen muziek maken, na de opleiding, ook echt leuk is.
Het tweede deel van de avond bestond uit het zgn. voorspelen en de presentatie van de muziekkist.
Tijdens het voorspelen konden leerlingen die bijna klaar zijn met hun blokfluitopleiding, in vervolg op de informatie die ze gekregen hebben op de blokfluitles, ‘live’ kennismaken met de diverse instrumenten die worden gebruikt bij de harmonie.
Ervaren muzikanten van GiD gaven uitleg over hun instrument en boden de kinderen gelegenheid op hun instrument te spelen.
Er waren ook docenten van het Kunstencentrum Cuijk (Muzelinck) aanwezig voor technisch advies en informatie over muziekles.
De overige aanwezigen konden meedoen aan een programma met onze muziekkist. De muziekkist is gerealiseerd met een bijdrage van het Fonds Maatschappelijke Betrokkenheid van de Rabobank Land van Cuijk & Maasduinen.
Leden van de commissie ledenwerving hadden een programma samengesteld waarbij diverse instrumenten werden uitgelegd en waarop werd voorgespeeld.
De kinderen mochten uiteraard ook zelf diverse instrumenten proberen en afsluitend is er samengespeeld op diverse instrumenten.
Algemene ledenvergadering 2014
De datum voor de ledenvergadering was al eerder verschoven vanwege ziekte en afwezigheid. Voor vandaag (18 maart) waren er ook diverse afmeldingen maar de vergadering kon toch doorgaan. In de aula van het Merletcollege. Dat was voor velen even wennen.
Het jaarverslag en de notulen werden zonder veel opmerkingen aangenomen, waarbij voorzitter Floris terecht even aandacht vroeg voor de tijd en aandacht die hieraan wordt besteed.
Floris nam de honneurs waar voor penningmeester Rini bij het presenteren van het financiëel jaarverslag en de begroting. Ook deze werden zonder veel opmerkingen goedgekeurd. De sponsoractie met brieven, zoals oorspronkelijk was opgezet bleek niet te werken. Een persoonlijke benadering wel.
Hierna deed de kascommissie verslag. Richard van Geffen had lovende woorden voor de toegankelijke wijze waarop penningmeester Rini administratie voert.
Floris nam hierna het woord om een voormalig bestuurslid en vice-voorzitter en huidige voorzitter van de Taptoecommissie in het zonnetje te zetten: Theo Hoefs.
Na zijn relatief plotselinge uitzending naar Afghanistan was het er nog niet van gekomen Theo eens duchtig in het zonnetje te zetten.
Floris memoreerde zijn vele verdiensten en bood hem dan ook het Lidmaatschap van Verdienste aan, vergezeld van een fles wijn.
Loftrompet voor Anet Hoefs
Floris nam ‘De Loftrompet’ van de tafel en vertelde dat vorig jaar 2 leden heel dicht bij elkaar stonden om deze blijk van waardering voor een jaar op de schouw te mogen zetten. De tweede van toen is nu de eerste geworden.
Hij begon statig voor te lezen:
Juryrapport
De jury van de loftrompet heeft besloten de loftrompet wegens:
haar vaste lidmaatschap van de biebcommissie en het vele werk dat daaraan verbonden is,
haar altijd vrolijke inzet op de repetities
en haar jarenlange ondersteuning van de junioren van het opleidingsorkest,toe te kennen aan:
Anet Hoefs
De grote wens om het bestuur aan te vullen gaat in vervulling met het toetreden van Marleen Jans.
Dan komt het moment waarop Floris zijn definitief terugtreden als voorzitter bekend maakt. Hij blijft wel aan als bestuurlslid.
Aangezien er nog geen opvolger is, heeft Hans Cranen aangeboden als interim-voorzitter max. 1 jaar te willen overbruggen. Dit wordt met veel instemming ontvangen.
Hans neemt het woord en bedankt Floris uitgebreid voor zijn inzet voor onze vereniging. Het bestuur heeft besloten om ook Floris tot Lid van Verdienste te benoemen en ook dat gaat vergezeld van een oorkonde en fles wijn.
En wie staat er NIET op de foto als hij zelf in het zonnetje wordt gezet? Inderdaad: Floris.
Als woordvoerder van de muziekadviescommissie doet Wilfred verslag van het jaar 2013. Ook het selecteren van de nummers voor op de nieuwe cd zijn al grotendeels achter de rug.
Marjo vertelde enthousiast over de ontwikkelingen bij de blokfluitleerlingen, de voorspeelavond op 9 april en de responce bij basisschool De Waaij. Wel gaf ze aan zich zorgen te maken over de betaalbaarheid van de kosten voor vervolgonderwijs.
Niels geeft anders les dan Peter. Hij brengt zijn eigen stijl in en vindt dat leuk. Ook de naamsverandering in opleidingsorkest bevalt goed. Ze hebben opgetreden bij het Landschapspark (Music Fun Mill) en de Herdertjesmis in Cuijk-Noord. Daarnaast is er nog het schoolconcert bij Regenboog voor vriendjes en vriendinnetjes.
Joost keek met veel plezier terug op het concert met Karin Bloemen. Nu zijn er heel andere uitdagingen zonder schouwburg.
Muzikaal gaan we nog steeds vooruit maar er moet ook moeite voor worden gedaan. Om naar uit te kijken: De opname van de cd en de grote Taptoe in mei 2015.
Veel later dan gewend kon Louk Hombergen namens de Leden van Verdienste zijn column uitspreken. En wederom stond deze bol van de spitsvondigheden. Niet alleen het goochelen met taal kan hij als de beste, ook het googelen op internet is wel aan hem toevertrouwd.
Hierna werden de gebruikelijke aangeboden muziekstukken bekeken. Leden van Verdienste, bedankt hiervoor.
Verrassend Nieuwjaarsconcert in Martinuskerk
Op 11 januari gaf de harmonie een gevarieerd concert in een goed gevulde Martinuskerk waaraan nagenoeg alle leden meewerkten, met daarnaast een gastoptreden van de Plastic Paddies. Het eerste nummer was La Rejouissance van Händel, gearrangeerd voor harmonieorkest door dirigent Joost Hendriks. Hierna volgde Music for a solemnity, Locus Iste en Sarabande.
Voorzitter Don Arts en bestuurslid Rianne Hillenaar van de Vriendenkring boden hierna een muziekinstrument aan. Min of meer symbolisch want de hoorn was inmiddels al in gebruik genomen door Liesette.
Don Arts gaf aan dat bij de Vriendenkring geen kosten worden gemaakt, niets aan de strijkstok blijft hangen en ook niets wordt opgepot en tot veler verbazing werd daarna ook nog een cheque voor een bedrag van 2500 euro aangeboden. Dit bedrag krijgt een prima bestemming voor de huur van instrumenten voor de jeugdige muzikanten.
Als volgende stonden de blokfluitleerlingen onder de bezielende leiding van Marjo van der Locht op het programma.
Dat het lesprogramma aanslaat is wel duidelijk. De leuke nummers en het gebruik van allerlei attributen zorgen ervoor dat de kinderen enthousiast blijven.
Begonnen werd met Mieke hou je vast. Daarna volgden De school is uit en Ode an die Freude, een bewerking van een werk van Beethoven, ook wel bekend als Alle Menschen werden Brüder.
Hierna volgde een metamorfose naar Chineesjes en werd Nasi Goreng gespeeld. Als laatste Mister Cool, een nummer dat de leerlingen ‘supercool’ vinden.
Het publiek genoot en de leerlingen kregen uitbundig applaus.
Het opleidingsorkest onder leiding van Niels Hendriks, aangevuld met enkele leden uit het grote orkest, was hierna aan de beurt.
De nummers die werden gespeeld waren doorspekt met grappen en grollen, zoals het meestampen op de maat en het tussentijds opnemen van het mobieltje. De boosdoener werd zogenaamd vermanend toegesproken door de dirigent, maar aan de gezichten te zien maakte dat niet veel indruk.
Dat de leerlingen ook vals kunnen spelen lieten ze horen met A conductors nightmare, vertaald: De nachtmerrie van een dirigent. Nou, het klonkt prima vals, precies zoals de componist had bedoeld. Je zou denken dat bewust vals spelen gemakkelijk is, maar niets is minder waar. Ook het publiek had er veel waardering voor.
Hierna volgde het gastoptreden van De Plastic Paddies met Ierse folk. Zij brachten zes rustige nummers uit hun repertoire vanwege de echo in de kerk. Erg indrukwekkend was het verhaal achter Fields of Athenry, uit de periode dat Ierland werd overheerst door Engeland, maar nauwelijks voedsel had.
Elk vergrijp (diefstal), hoe klein ook om in leven te blijven, werd bestraft met deportering naar Australië, vaak met achterlating van vrouw en kinderen.
Na de pauze speelde het harmonierkest Symphonic Marches, Rondo en Diogenes. Hierna volgde een medley samen met de Plastic Paddies, gearrangeerd door Joost Hendriks, met daarin enkele vrolijke Ierse volksliedjes. Het publiek haakte in bij Wild Rover (Ammenooitniet).
Het harmonieorkest sloot af met de Ceremonial March.
Een dankjewel is op zijn plaats voor het gastoptreden van de Plastic Paddies, voor de grote groep blokfluitleerlingen onder leiding van Marjo van der Locht, het opleidingsorkest onder leiding van Niels Hendriks, het grote orkest van de dit keer wel zéér kerkelijke harmonie Gaudete in Domino onder leiding van Joost Hendriks en niet te vergeten de Vriendenkring voor hun bijdragen.
Een dankjewel voor Jos Janssen voor de aankondigingen en de achtergrondinformatie.
Een bijzonder dankjewel voor het publiek, voor pastoor Theo Lamers voor het beschikbaar stellen van de kerk voor dit concert en de voorafgaande repetities en zeker ook voor koster Maarten Hermens, die ons steeds welkom heette en na afloop ook weer afsloot.